Marsipan som är handgjord i generationer:


Kutterkonfekt är ett familjeföretag som tillverkar och säljer handgjord marsipan- och chokladkonfektyr av hög kvalitet och i liten skala. Namnet Kutterkonfekt kommer av att vår första butik var ett segelfartyg av modellen engelsk kutter (s/y Trygvason).

Hantverket, recepten och verktygen har gått i arv i tre generationer under 80 år och härstammar från konditor Tord Christenson, född i Lysekil, Bohuslän. Tord Christenson flyttade vid 25 års ålder från Lysekil och startade 1945 ett konditori i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Till jul och påsk gjorde Tord små, delikata konstverk av marsipan och belgisk choklad. Tords dotter Ingrid (Lillan) med sin make Tomas Klemming kom in i verksamheten och utvecklade den vidare med Café Gateau i Stockholm. De behöll traditionen att vid jul och påsk göra marsipan- och chokladkonfektyr. Idag är det Tomas och Lillans dotter Karin Klemming tillsammans med sin make Micheal Thorell som driver företaget.

 




Marsipanbåten lastad med marsipan:

Vår första butik var den engelska kuttern S/Y Trygvason. Butikens namn var Marsipanbåten. Tomas körde kuttern från hamn till hamn längs Bohusläns kust varje jul och påsk. Nere i aktersalongen var en butik fylld med egen tillverkad Kutterkonfekt. Bageriet låg då i Tomas och Lillans lada som gjorts om till bageri - Marsipanladan. Annonseringen i lokala tidningar gjordes i form av en tidtabell. Det hände att kunder redan stod i kö på kajen i hamnar när Marsipanbåten lade till. Kapten Tomas fick då hjälp av någon kund att lägga tamparna till kajen. På sommaren tjänte Trygvason som charterbåt.




Marsipanladan i Bohuslän:

1994 flyttade Ingrid och Tomas från Stockholm till Bohuslän och med sig hade de morfar Tords marsipanateljé och sin båt, den 60 fot långa engelska kuttern S/Y Trygvason. I en liten lada på tomten började de tillverka och sälja sin konfektyr. Ladan fick namnet "Marsipanladan". Inför jul och påsk varje år sålde de marsipankonfekt i Marsipanladan, men dessutom också ombord på kuttern S/Y Trygvason. Kuttern gick från hamn till hamn blev under 10 års tid välkänd som Marsipanbåten längs med Västkusten, från Göteborg i söder till Fjällbacka i norr. För många västkustbor blev det en tradition att varje år gå ner till hamnen när Trygvason lade till för att gå ombord och förse sig med läckerheter inför helgen.

2002 var det dags för ett nytt steg i familjeföretaget. Lillans och Tomas dotter Karin Klemming och hennes sambo Michael Thorell började utveckla ett sortiment av marsipankonfekt inspirerat av sommar, sol och salta bad. Marsipanladan fylldes av blåmusslor, krabbor, flöten, sjöstjärnor och annat. Bland äppelträden i trädgården utanför njöt semesterfirare av nybryggt kaffe och handgjord konfekt.

Idag har Marsipanladan öppet jul, påsk och sommar.



Marsipan och choklad i Stockholm:

 

2004 öppnades ytterligare en Marsipanbåt. En djurgårdsfärja från 1930-talet inreddes med butik. Hon ligger nu vid Strandvägskajen 18 i Stockholm en månad inför jul. Den Bohuslänska Marsipanbåtens epok är idag till ända. S/Y Trygvason såldes i början av 2007, och de som har varit ombord och köpt marsipan och choklad från Kutterkonfekt har en unik upplevelse att minnas.

Sommaren 2015 öppnade Kutterkonfekt butik mitt i Stockholms gourmetcentrum. På Sibyllegatan 29 alldeles vid Östermalms saluhall. Butiken är öppen året om.



Marsipan och praliner i Trosa:

2008 öppnade Karin och Michael Marsipangården i Trosa, där tillverkning och försäljning pågår året runt. Karin och Michael har genomfört en varsam restaurering av Marsipangården och i det gamla huset har de skapat en butiksmiljö från förra sekelskiftet. Tillverkningen flyttades 2008 från Marsipanladans bageri till övervåningen på Marsipangården i Trosa.


Marsipanbåtens historia:

Trygvason är 60 fot med stålskrov och tillverkades 1980 i Västtyskland som en kopia av en engelsk kutter (Brixham trawler), på uppdrag av sjökortsproducenten Hasko Scheidt efter att dennes originalkutter förlist. Skeppet gavs namnet ' Trygvason efter den norske vikingen Olaf Trygvason. Hasko Scheidt sålde snart sin båt och lät bygga ytterligare en, som han gav namnet Olaf Trygvason. Marsipanbåten Trygvason är en tvåmastad ketch med gaffelrigg och var tidigare bland annat skolfartyg i Svenska kryssarklubben under namnet Tibnor, även kallad Tibban, eftersom stålföretaget Tibnor gick in som sponsor. Fartyget hade ytterligare en ägare under en period och bar då namnet Fortitude ("styrkan").

När familjen Klemming köpte båten låg hon i hamn på Gotland i obrukbart skick. Tomas och Lillan totalrenoverade hela båten själva - ett arbete som tog tre år (sex tusen timmar) och återtog fartygets ursprungliga namn S/Y Trygvason. Sedan dess har hon tjänstgjort i familjen Klemmings charterseglingar i bland annat Karibien och Grekland - och självklart som flytande konfektyrbutik varje jul och påsk, med en turlista som täckte hamnar från Göteborg till Fjällbacka. För många blev det en tradition att gå ner till hamnen och inhandla årets jul- eller påskkonfekt. Marsipanbåten trotsade alla väder och gick från hamn till hamn i kuling, snöstorm och genom is i kolsvart decembermörker. Som regel gick man från en hamn till nästa under natten för att spara tid, och ofta var då Marsipanbåten ensamt fartyg i vattnen, kanske med undantag för någon lotsbåt.

Trygvason såldes i början av 2007 och kallades sedan "Isobel Rose of Stockholm". År 2008 såldes skeppet återigen och fick det nygamla namnet Tibnor och ny hemmahamn i Stockholm.

Tomas Klemming är utbildad inredningsarkitekt från Konstfack, möbelsnickare och dessutom utbildad i båtbyggeri hos den kände båtbyggaren Gösta Johansson i Kungsviken på Orust. Tomas första större båt var lotskuttern Visborg som han köpte och renoverade när han var arton år gammal.

De engelska kuttrarna hade en storhetstid som fiskebåtar på västkusten i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, då den engelska fiskeflottan bytte sina träskepp mot modernare stålskrovsskepp, och svenskar kunde köpa upp de engelska träbåtarna.